Diversiteit natuur

Afgelopen woensdag 18 oktober stond voor het team van Hillig Meer in het teken van de jaarlijkse natuurtraining. Deze werd verzorgd door landschappelijk adviseur en natuurkenner Bram Calkhoven en natuurbeheerder Janick Meursing. Ecoloog Erwin Goutbeek was te gast om ons mee te nemen in de wereld van de korstmossen.

Hillig Meer natuurtraining‘Wat een diversiteit op de vierkante meter!’

Lobke Kooistra, locatiebeheerder op Natuurbegraafplaats Hillig Meer, keek haar ogen uit: ‘Het was enorm indrukwekkend om te zien hoeveel diversiteit er is op een vierkante meter grond. Pas wanneer je echt stil gaat staan en de tijd neemt om om je heen te kijken, zie je meer. We werden bewust meegenomen om dit dan ook te doen. We konden ons niet warmlopen op deze ochtend, want na telkens enkele meters te hebben gelopen, was er weer zoveel te zien en te vertellen. Bijvoorbeeld over het effect van dunnen in het bos en het terugbrengen van heide in het bosgebied’.

Het nieuwe gedeelte

Het nieuwe gedeelte rondom de schapenweide bestaat uit schrale, voormalige landbouwgrond. Ecoloog Erwin liet zien dat juist dit een goede bodem is voor een groot aantal verschillende en soms heel zeldzame mossen. Lobke: ‘Wanneer je het haast niet verwacht, je weet wat de geschiedenis van de grond is, blijkt het toch een voedzame bodem te zijn. We hebben onze ogen uitgekeken toen we werden gewezen op deze mossen’.

Fijne teamaangelegenheid

Het team kijkt terug op een inspirerende en leerzame training. ‘We hebben heel veel bijgeleerd over de natuurwaarde van ons gebied en de verschillende vegetatie in de verschillende levensfasen. Een ochtend als deze geeft ons de inspiratie en kennis om bezoekers goed te informeren en met aandacht het gebied door te ontwikkelen’.

Geplaatst in Activiteiten, Medewerkers aan het woord, Natuur