Rituele plantentuin

Specifieke bomen, struiken en planten hebben eeuwenlang betekenis gehad voor mensen, zowel vóór, tijdens als na de dagen van het afscheid. Graag brengen we deze betekenis weer terug. Ze biedt inspiratie voor persoonlijk contact met natuur en individuele rituelen. De helende, beschermende en troostende kracht is ook in onze tijd nog aanwezig, zeker voor mensen die zich daarin willen verdiepen.

Vroeger was de verbinding tussen mens en natuur hechter. Dat was onder andere zichtbaar in rituele gebruiken rond begraven. Aan de hand van de rituele plantentuin willen we die oude gebruiken belichten en opnieuw onder de aandacht brengen. Via deze oude kennis kijken we terug in onze geschiedenis en kunnen we vaststellen, dat de natuur nog steeds onze hoofdbron is, qua ‘helende’ medicijnen.

Walnotenboom

Dodenbomen

Aan het eind van het voorjaar zijn we gestart met de aanleg van de rituele plantentuin. Hier vindt u een verscheidenheid aan planten die op allerlei manieren werden gebruikt rondom het thema van de dood. Walnoten werden voor hun aroma al meer dan 2.000 jaar geleden op kerkhoven aangeplant als dodenbomen. Doodgravers klemden een takje wijnruit tussen hun tanden, als bescherming tegen het kwaad en peterselie werd gebruikt om het lichaam van een dode in te leggen.

Catalogus

Binnenkort kunt u deze informatie nalezen in een catalogus, die ter inzage ligt in het Ontvangsthuis. In de rituele plantentuin en de catalogus besteden we ook aandacht aan de onderbegroeiing en de struiken die voorkomen in de verschillende bossen van het Landgoed.

Lees de andere berichten uit de zomernieuwsbrief 2013 >>

Geplaatst in Alle berichten, Natuur, Rituele plantentuinTagged