De natuur ontwaakt op Hillig Meer

Het Hillig Meer wemelt alweer van het leven. Eenden, meerkoeten en ganzen zijn op zoek naar goede nestplekken en maken daarbij een kabaal van jewelste. Een dorstige metselbij balanceert zorgvuldig op een sprietje riet om zo wat water te kunnen drinken.

Hier en daar springt er een kikker weg. Binnenkort zal er weer een nieuwe generatie kikkers kwaken want de slootjes rondom het meer zitten bomvol kikkerdril.

Rondom het meer groeien paardenbloemen. Met name de paardebloem is een belangrijke bron van nectar in het vroege voorjaar als er nog niet veel bloeit. Helaas worden wilde bloemen vaak gezien als onkruid, terwijl het zeer belangrijke stuifmeelbronnen zijn voor vele insecten, vlinders en bijen.

Even verderop bij de boskapel contrasteren pluizige plukjes groen van de Europese lariks met dorre lariksappels van het vorige seizoen. Ontluikende knoppen doen de winter vergeten.

Sommige bomen en struiken staan ook alweer in bloei. Aaibare katjes van diverse wilgensoorten trillen in de wind. Het wit van de bloeiende meidoorn steekt schitterend af tegen de donkere dennenbomen. Bijen vliegen af en aan, en een zoete geur vult de lucht. Het is lente!

 

Geplaatst in Alle berichten, Hillig Meer, NatuurTagged