De natuur en rouwen

Rouwen is een natuurlijk en persoonlijk proces dat we doormaken na een verlies. Het kan erg moeilijk en pijnlijk zijn. Het is zwaar om het verlies te erkennen en te accepteren. Het kost tijd en vooral draagkracht om het waarom te begrijpen. Rouw kan maanden, jaren nodig hebben om enigszins te ‘genezen’. Het uiten van gevoelens zoals verdriet, woede, angst, wanhoop of schuldgevoelens, kan daarbij van onmetelijk belang zijn.

Mild voor uzelf

Ook kan het fijn zijn om steun te zoeken bij vrienden, familie of een therapeut. Praten kan helen, iets verzachten. Wees in tijden van rauwe rouw mild voor uzelf, eet gezond en beweeg méér in de natuur dan u aanvankelijk denkt aan te kunnen. De natuur kan een rustgevende en genezende kracht hebben wanneer we verdrietig zijn. We kunnen ons vaak verloren en hulpeloos voelen. Toch kan ze ons helpen om ons te verbinden met iets groters dan onszelf en ons troosten op een manier die met woorden niet te beschrijven is.

Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. Er is geen goed of fout in rouwen, het is een intens en persoonlijke reis. Men vindt – ieder op diens eigen manier – de weg naar verloren geliefden, in het hart en in gedachten. Men vindt daar dat stukje vroeger, toen alles nog ‘goed’ was en verdriet ver weg.

Gewiegd en getroost

Nabestaanden voelen zich bij de moeilijke voorzichtige stappen in het leven door de natuur vaak omarmd, getroost en gewiegd. Het even gaan zitten op een bankje kan daarbij al voldoende zijn. Of een ‘praatje’ maken bij het graf van uw geliefde kan voor u even weer ‘dichtbij voelen’.

De natuur op Hillig Meer biedt u een rustgevende en kalmerende omgeving, die kan helpen ontspannen om verdriet te verwerken. Het ruisen van de wind door de bomen of het geluid van vogels die fluiten, ontluikende bloemen en vers, fris lentegroen aan bomen kunnen allemaal rustgevend zijn en ons helpen kalmeren.

Hoop

De natuur geeft ons ook de mogelijkheid om na te denken en te reflecteren over ons verdriet, en zodoende daarbij onze emoties en gedachten te ordenen en te begrijpen. De lente kan ons eraan herinneren dat er altijd nieuw leven is en dat we ons verdriet kunnen overwinnen. Door toch van de schoonheid van de natuur te genieten, en te beseffen dat het een bron van troost en hoop kan zijn.

Kom eens wandelen tijdens de groepsrondleiding op Hillig Meer, in gezelschap van een gids. Dat kan elke eerste en derde zondag van de maand, om 11.00 uur. Wilt u liever meer informatie over natuurbegraven tijdens een persoonlijk gesprek?

Dat kan desgewenst op afspraak.

 

 

Geplaatst in Alle berichten, Hillig Meer, Natuur