Muziek op Hillig Meer

Masterstudenten ‘New Audiences and Innovative Practice’ van het Prins Claus Conservatorium hebben vanaf komend jaar een bijzondere leslocatie: natuurbegraafplaats Hillig Meer in Eext. De studenten laten zich door deze plek inspireren en laten na vertrek nieuwe muziekstukken achter.

Muziek is een belangrijk element voor natuurbegraafplaats Hillig Meer. Getuige de vleugel in het ontvangsthuis, die tijdens menig afscheid wordt bespeeld. Getuige ook de Boskapel, waar tijdens plechtigheden live muziek gespeeld kan worden. Daarnaast staan jaarlijks klinkende evenementen op de agenda, zoals het midzomerconcert en de gedenkavond met klassieke muziek. Dit laatste heeft dit jaar geleid tot een samenwerking met het Prins Claus Conservatorium (PCC).

Inspiratie opdoen
“Ik zocht naar musici voor de gedenkavond van dit jaar”, vertelt Gabriëlle Kuijer van Hillig Meer. “Het leek me wel iets voor studenten van het PCC.” Ze gooide een balletje op bij Tine Stolte, die ze goed kent. Stolte is coördinator van de master ‘New Audiences and Innovative Practice’ (NAIP) op het PCC. Vanuit het PCC trad vervolgens een aantal musici op tijdens de gedenkavond. Kuijer: “De muziek raakte de mensen. Andersom waren de musici onder de indruk van de sfeer en van het effect van hun muziek.”
Het optreden bracht een balletje aan het rollen. Stolte: “We vroegen ons af: wat als we de natuurbegraafplaats in zijn geheel als laboratoriumomgeving gaan gebruiken? Studenten werken enkele dagen hier op de natuurbegraafplaats en halen verhalen op. Over de natuur en de mensen die hier werken of herdacht worden. Over iets specifieks wat ze hebben gezien of gehoord en wat hun triggerde. Dit gebruiken ze vervolgens als inspiratie voor het maken van eigen muziekstukken.”

Muziek achterlaten
In februari gaat de eerste groep studenten van de master ‘New Audiences and Innovative Practice’ naar de natuurbegraafplaats. “Ze dompelen zich drie, vier dagen onder in de omgeving,” vertelt Stolte. “Wat ze aan het eind van die dagen achterlaten is nieuwe muziek, gelinkt aan deze plek. We hopen dat studenten, medewerkers en betrokkenen elkaar meenemen in het gezamenlijke denkproces. Het gaat hierbij om wederkerigheid. Het werken in een context levert ook voor de musici nieuwe perspectieven op, we leren met en van elkaar.”
Het project gaat in meerdere opzichten iets opleveren, verwacht Kuijer. “Voor ons heeft de muziek meerwaarde. Muziek kan je recht in je hart raken, net zoals de natuur dat kan. Zonder woorden, zonder oordeel. Dat is fijn in mooie tijden, maar zeker ook bij verlies en rouw. Die interactie met de natuur gaan de muziekstudenten zelf ervaren en ik ben benieuwd hoe hen dat inspireert bij het componeren en improviseren.” Stolte voegt eraan toe dat de studenten die deze master volgen uit verschillende landen komen. “Verschillende culturen gaan verschillend om met rouw en afscheid. Dus ik denk dat dit ook een rol gaat spelen in het traject en hoorbaar kan worden in de muziek.”

Betekenis brengen
De studenten maken de muziek ter plekke en geven het ook ter plekke terug. Het kan zijn dat hun werk wordt opgenomen en gebruikt wordt tijdens een toekomstig afscheid. Een andere mogelijk is dat in de toekomst studenten in contact worden gebracht met nabestaanden, en op basis van hun verhalen muziek gaan componeren. “Dat is het mooie van deze samenwerking: er is veel mogelijk qua vervolg”, vindt Kuijer. ,,We geven dit vorm en kijken wat het losmaakt bij de mensen. Het moet natuurlijk wel aansluiten bij de behoefte van de mensen.” Stolte sluit zich hierbij aan: ,,We willen echt betekenis brengen.”

Tekst: Martine van der Linden
www.martinevanderlinden.nl

Dit artikel werd gepubliceerd in de Mensenlinq Uitvaartbijlage van Dagblad van het Noorden op zaterdag 18 november 2020.
Meer informatie over het Prins Claus Conservatorium leest u op hun webiste.

 

Geplaatst in Alle berichten, Hillig Meer, InspiratieTagged , , , ,