NRC Handelsblad: Eeuwige rust, en geld voor de natuur

Door NRC redacteur Ingmar Vriesema. Uit een serie van twaalf provincies over bouwen tegen de klippen op, de trukendoos tegen krimp en creatief gebruik van ruimte.

Landgoed Heidehof, dik tien kilometer ten oosten van Assen, ligt er paradijselijk bij. Bos, hei, een lieflijk hoogveenvennetje, een prachtig landhuis op palen, omringd door een weelderige tuin. Maar onder dit idyllische landschap liggen dode mensen. Zestien lichamen, en de teller loopt. Kleine houten paaltjes in de grond markeren de plek waar de volgende lichamen komen te liggen.

Heidehof herbergt een natuurbegraafplaats. Hillig Meer heet die, 33 hectare groot. De begraafplaats, sinds november in gebruik, onderscheidt zich door zijn onopvallendheid. Geen grafzerken, geen monumenten, geen ornamenten. Gewoon, een dode onder de grond, gemarkeerd met een Drentse zwerfkei. Zoals hier, direct naast het bospad. Op de zwarte aarde een steen, twintig centimeter lang en nog geen veertig centimeter breed. Geen inscriptie van geboorte- en sterftedatum. Ingebeiteld is alleen de naam van de gestorvene, zonder hoofdletters. Even verderop ligt een ander graf gemarkeerd met slechts een kei. Een nietsvermoedende wandelaar loopt zo aan de doden voorbij.

Bekijk het hele  NRC artikel op deze website of op de website van het NRC.

Geplaatst in Alle berichten, Hillig Meer in de media