Algemeen Dagblad: “Bos als begraafplaats in trek”

Een artikel in het Algemeen Dagblad over de toenemende interesse in de bos begraafplaats en natuurbegraven.

Bos als begraafplaats in trek

Steeds meer mensen willen begraven worden in het bos of in het open weiland. Dat gaat in tegen de trend dat een meerderheid van de overledenen zich tegenwoordig laat cremeren. In het Drentse Eext is gisteren de vijfde natuurbegraafplaats van Nederland in gebruik genomen: Hillig Meer. Belangstellenden voor een plek staan met honderden in de rij.

Geen marmeren engel die waakt over het graf, hooguit een zwerfkei of een stuk hout dat de plek markeert waar de overledene ligt. Om het graf heen weinig meer dan ruisende bomen, groene velden en stilte. De natuurbegraafplaats is een plek waar een hoofdrol voor de natuur is weggelegd.

De graven midden in de natuur zijn populair, blijkt uit navraag bij 4 van de 5 natuurbegraafplaatsen in ons land. Hillig Meer, de Drentse natuurbegraafplaats die 8 maanden wordt gebruikt en gisteren officieel werd geopend, heeft al 200 geïnteresseerden voor een plekje in het natuurgebied. Heidepol in Arnhem, nu ruim een jaar open, heeft al zo’n 600 reserveringen ontvangen.

‘Er zitten ook veel voordelen aan begraven in de natuur,’ zegt Chris Schreve van Hillig Meer in het AD. ‘Je hebt hier eeuwig grafrecht. Aan onderhoud hoef je niks te doen, de natuur neemt dat over. Daardoor hoef je de nabestaanden niet te belasten. En je ligt op een heel mooie plek in het bos die je zelf mag uitzoeken.’

De kosten zijn eenmalig: 3500 euro voor een plek in een jong bos en 4500 euro in een oud bos. Bijkomende kosten zijn er niet.

Bekijk het artikel in het Algemeen Dagblad.

Geplaatst in Alle berichten, Hillig Meer in de media