Wie is de mol?

Wandelend over de natuurbegraafplaats zie je ze al snel: de molshopen. Soms vragen mensen wat we ‘doen’ aan de mollen. We leggen dan uit dat mollen heel nuttig zijn en dat we ze niet bestrijden. 

Grondverbetering

Mollen leven voornamelijk onder de grond. Hun sterke klauwen zijn gemaakt voor het opzij scheppen van aarde. Door het graven van gangen leveren ze een belangrijke bijdrage aan het ecosysteem en de bodemvruchtbaarheid. Ze zorgen hiermee voor een betere drainage, beluchting van de grond en ze mixen humus uit de bovenlaag met de diepere aardlagen. Ze doen dus aan grondverbetering. 

Op natuurlijke wijze plagen voorkomen

Maar mollen hebben nog meer nuttige eigenschappen. Ze eten larven die graswortels vernietigen, ze zijn dus goed voor het gazon. Ook eten ze kevers die zich voeden met planten die men graag ziet staan in de tuin. Daarnaast eten ze mieren, termieten, spinnen én slakken. Ook lusten ze wel een babymuisje op zijn tijd. Mollen helpen dus op een natuurlijke wijze plagen in toom te houden. Bovendien bemesten ze de bodem, gratis en voor niets, van binnenuit.

Territorium

Voor wie molshopen toch minder fraai vindt, is er goed nieuws. Het houdt écht een keer op. Als de mol eenmaal klaar is met zijn ondergrondse stelsel van gangen, is het (voorlopig) afgelopen. Mollen zijn territoriale dieren, ze leven alleen. Op het moment dat een mol wegvalt omdat hij gevangen wordt, staat er een andere mol klaar om de lege plek in te nemen. Zolang een terrein geschikt is voor mollen, is de kans groot dat een andere mol de plek ontdekt en (meer) gangen gaat graven. 

Wat te doen?

Omdat een mol in de tuin meer voor- dan nadelen heeft  voor de kwaliteit van de bodem, is het goed om de mollen niet te vangen. Duw molshopen en gangen op plaatsen waar het storend is plat. Aanhoudende verstoringen weerhouden mollen ervan om op dezelfde plek weer aan de gang te gaan en er zal vanzelf nieuw gras op groeien. Een andere tip: Het omhoog gewoelde zand kan ook worden verzameld om planten te kweken. Omdat het van diep komt, is het onkruid- en ziektekiemen vrij en vormt dus een uitstekende basis om te gebruiken als zaai- of stekgrond.

Mollentelling

Van 14 tot en met 16 februari wordt de jaarlijkse Mollentelling weer gehouden. Mollen en molshopen in de tuin kun je doorgeven via tuintelling.nl en daarbuiten (in parken, bossen, weilanden) via het mollenmeldpunt. Veel plezier!

Wie weet ziet u op uw volgende wandeltocht in ons natuurgebied ook vele molshopen. Wilt u deelnemen aan een van onze georganiseerde wandelingen? Houd dan onze agenda in de gaten.

Geplaatst in Hillig Meer, Natuur