Beeldhouwer van boomschijven

Veel graven op Hillig Meer zijn gemarkeerd met niets dan een boomschijf. Deze schijven zijn gezaagd van het hout van Douglassparren die op het landgoed groeien. De inscriptie wordt verzorgd door beeldhouwer Johanna Nijlunsing uit Glimmen.

johannaJohanna is zelfstandig beeldhouwer sinds 1987, ze werkt alleen met hout. Zelf zegt ze daarover: Een boom draagt een wonder in cirkels met zich mee. Haar bedrijf “Op eigen houtje” is een milieubewuste onderneming waar vakmanschap en vormgeving hand in hand gaan.  

Houten grafmonumenten

Op haar website zegt Johanna over houten grafmonumenten: “Hout heeft een eigen levensduur en is, als de mens, vergankelijk. Een mens is een vat vol tegenstrijdigheden want oog in oog met zijn vergankelijkheid moet zijn/haar grafzerk onverwoestbaar zijn.” De filosofie dat de mens vergankelijk is, sluit naadloos aan bij Hillig Meer. Hier gaat de mens op in de natuur.

Naast het beeldhouwen, geeft Johanna cursussen en workshops. De boomschijven van Hillig Meer worden door de natuurbegraafplaats kosteloos aan nabestaanden aangeboden. Op afspraak is het mogelijk om de inscriptie samen met Johanna te maken. Dit kan een belangrijke rol spelen in de verwerking van het verlies. Een boomschijf biedt meer ruimte dan de zwerfkeien die ook als grafmarkering gebruikt worden. Op sommige boomschijven staan prachtige decoraties van Johanna’s hand.

Vrij werk

Naast grafmonumenten en boomschijven maakt Johanna vrij werk. Het leidend thema hierbij is ‘Dieren’. Dieren zijn haar grote liefde. De schoonheid van het dier en de rijkdom aan soorten zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie. Maar ook en vooral hoe wij omgaan met onze huisdieren en de dieren in de bio-industrie.

Uit boomstammen creëert Johanna vele dieren, van roeken en varkens, tot leeuwen en struisvogels. Eens in de 4 jaar exposeert Johanna met haar vrij werk. Als u meer wilt lezen over Johanna of foto’s van haar werk wil zien, kunt u een kijkje nemen op opeigenhoutjeglimmen.nl.

Geplaatst in Alle berichtenTagged ,