27 mei 2018Inspiratiedag Hillig Meer

Standhouders Programma

Inspiratiedag zondag 27 mei 2018

Op zondag 27 mei houden we de vierde Inspiratiedag. Het thema dit jaar is ‘Diversiteit’. Een thema waar je meerdere kanten mee uit kunt. Diversiteit in de natuur gaat al snel over biodiversiteit. De natuur is een complex samenspel van vele soorten die afhankelijk van elkaar zijn. Insecten zijn vaak afhankelijk van specifieke planten, terwijl de vogels weer afhankelijk zijn van die insecten. Hoe meer diversiteit, hoe beter een gebied bestand is tegen bedreigingen zoals ziektes, extreme droogte of langdurige natte periodes.

Maar op een natuurbegraafplaats is ook ruimte voor de mens. En bij mensen is er ook sprake van een grote diversiteit. Dat uit zich bijvoorbeeld in hoe mensen omgaan met rouw en afscheid nemen. Mensen zoeken vaak naar inspiratie om dat vorm te geven. Die inspiratie is te vinden bij verschillende kramen op de informatiemarkt. Er zijn verschillende uitvaartverzorgers aanwezig, maar ook leveranciers van lijkwaden, manden en kisten van natuurlijke materialen.

Diversiteit vinden we ook terug in de kunst. Op de Inspiratiedag kunt u optredens bezoeken van musici van het Veenkoloniaal Symfonie-orkest. Op de langste dag spelen zij hier opnieuw, tijdens het midzomerconcert. Dichteres Renee Luth draagt gedichten voor. U kunt bovendien bij haar een persoonlijk gedicht laten maken. Als sneldichter kan ze voor u onder woorden brengen wat soms zo moeilijk te zeggen is.

Natuurwandelingen en meer

Dit jaar kunt u met twee natuurwandelingen en een spirituele wandeling meegaan. Onze houtvester Eric neemt u mee op een lange wandeling, waarbij we dieper duiken in de wereld van de vogels op Heidehof. Maar u kunt ook op een kortere wandeling mee met bioloog Cees van Roozendaal, die u vertelt over bij vlinders geliefde planten in de Beukenlaan.

Onder begeleiding van Annetje Braat kunt u deelnemen aan de spiraalwandeling, waarbij u afdaalt in een gletsjerkuil. Een wandeling voor mensen die innerlijke verdieping willen ervaring in verbinding met het landschap.

Het onlangs onthulde monument voor de gevallen sergeant Guy Jean Lesne is te bezichtigen, evenals het onderduikershol op het landgoed.

Tenslotte verzorgt Dorilea Fonville een tweetal rondleidingen in de Rituele Plantentuin, waar een scala aan kruiden en planten verzameld zijn die een rol spelen bij uitvaarten en overlijden. Dorilea geeft een toelichting op de betekenis van deze planten.

Aandacht voor de groene uitvaart

Op de informatiemarkt kunt u zich uitgebreid informeren over alles wat er komt kijken bij een groene uitvaart. Natuurlijk is ook Natuurbegraafplaats Hillig Meer met een stand aanwezig. Er vertrekt ieder half uur een rondleiding over de natuurbegraafplaats.

U ziet het, het is dit jaar een zeer divers programma. We hopen u dan ook te mogen ontmoeten op zondag 27 mei vanaf 11:00 uur.